Geld en kapitaal

 

Na de rol van geld wil ik het nu hebben over kapitaal. Kapitaal is niet hetzelfde als geld.

Geld (ten minste de waarde drager er van) kan naar believen worden gemaakt. Kapitaal niet. Kapitaal kan enkel door werk worden gecreëerd. Omdat geld als rekeneenheid wordt gebruikt drukken we kapitaal wel uit in geld. En dit geeft aanleiding tot veel misverstanden.

Geld is een concept. Het is puur imaginair. Dat wil zeggen, het bestaat alleen in ons hoofd. De gekleurde stukjes papier en de ronde stukjes metaal zijn de drager van dit concept. Als we even terugdenken aan de invoering van de euro wordt dit snel duidelijk. De guldens die er nog zijn zijn onveranderd. Of dat nu briefjes of munten zijn. Toch zijn deze gulden munten en briefjes geen ‘geld’ meer.

De drager van het geld concept kan vele gedaantes aannemen. Maar het idee, de abstractie, “geld” zit veilig in ons hoofd. Als de concept drager zelf ook waarde heeft, dan moet deze waarde kleiner zijn dan de waarde van het concept zelf. Is dat niet het geval dan stopt de waarde drager met circuleren en vervult het niet langer de functie van geld. Ga maar na, bepaalde euro munten (bijvoorbeeld de Vatikaan euro’s) hebben een waarde van tientallen euro’s. Maar de opgedrukte waarde is slechts 1 of 2 euro. Deze munten worden niet gebruikt als geld, maar als verzamelobject. Zo ook de gouden euro’s, de waarde is vaak enkele honderden euro’s en dus worden ook deze muntstukken niet als geld gebruikt. De ideale geld drager heeft zelfs helemaal geen eigen waarde. Een munt zonder eigen waarde zal nooit uit het verkeer worden getrokken en daarmee altijd de functie van waarde drager kunnen vervullen.

Kapitaal daartegen is iets dat wel een eigen waarde heeft. Niet alleen is het geproduceerd, het is het overschot aan productie. De productie die nodig is om aan de levensbehoeften te voldoen is geen kapitaal. Zie ook “Leven en Werken“. Kapitaal ontstaat wanneer we na het werk en na onze eigen consumpties nog iets over hebben. Wanneer een individu productie over heeft spreken we van sparen, of vermogen. Wanneer de samenleving meer produceert dan verbruikt spreken we over kapitaal.

Juist in de huidige tijd is het verschil tussen kapitaal en geld enorm belangrijk. Als men dit goed begrijpt, dan zal men in staat zijn om toekomstige verliezen te voorkomen. In een notendop: er is tegenwoordig veel meer geld in omloop dan er kapitaal tegenover staat. Dit is de oorzaak van de huidige crisis. De crisis zelf is niet meer of minder dan de herverdeling van het beschikbare kapitaal onder de bezitters van het geld. Het beschikbare kapitaal heeft en zekere reële waarde. Het voorhanden geld heeft een nominale waarde. Deze nominale waarde is veel groter dan de reële waarde. De markt werking zorgt er voor dat de nominale waarde en de reële waarde aan elkaar gelijk willen worden. Dit is mogelijk als geld minder waard wordt (inflatie) of als geld vernietigd wordt (deflatie). Natuurlijk is een combinatie ook mogelijk. Als er geld wordt vernietigd dan komt de bancaire sector in gevaar. Zij zijn het die het geld vernietigen en daarmee voor de verliezen moeten opdraaien. Omdat deze verliezen veel groter zijn dan het eigen vermogen van de banken, zijn in wezen de banken failliet. Echter dat zou zeer grote gevolgen hebben. De banken, centrale banken en de overheden wensen deze gevolgen niet. Daarom worden de verliezen bij de banken met vele verschillende kunstgrepen gemaskeerd. Onder andere door er nog meer geld bij te drukken. Uiteraard maakt dit het probleem alleen maar groter. Het is onbekend hoe lang dit door kan gaan. Maar er zal een einde aan komen. Waarschijnlijk zelfs vrij plotseling.

Als dat gebeurt zal het voorhanden kapitaal enorm in notationele ‘waarde’ stijgen. Echter niet in reële termen. Geld daartegen zal enorm in notationele waarde dalen. Als men zich dit realiseert, dan is het niet moeilijk om te beslissen waar men zijn spaargeld in moet opslaan. Geld of kapitaal?

 Gepubliceerd door om 21:10

  6 reacties aan “Geld en kapitaal”

 1. Ik verwacht het inderdaad min of meer hetzelfde gaat gebeuren, maar ben er nog niet uit in welk kapitaal het spaargeld het beste kan worden omgezet?
  Wat denk je zelf Rien?

  • Ik zie deze vraag in een ruimere zin: we krijgen imo ook te maken met piek-olie. Piek olie zal de wereld een stuk kleiner maken. We moeten meer in de eigen omgeving zoeken. Dit betekend ook dat we meer zelfvoorzienend moeten worden. Voor mij betekend dit investeren in alles wat de zelfvoorziening versterkt hoogste prioriteit heeft. Dus het opbouwen van reserves, redundancy, kennis, en uitrusting. Bovenaan staat voor mij persoonlijk verhuizen.
   Als er dan nog vermogen over is, is goud een bewezen methode om vermogen van het ene financiele systeem in het andere om te zetten. Maar nog beter zijn investeringen in zaken die hun waarde behouden ongeacht welk financieel systeem heerst. Dwz dat een inkomsten stroom gegenereerd moet worden uit een investering die “profiteert” van piek-olie. (Profiteren in de zin van: het minst verliezen)

   • Naast een financiële crisis en peak-oil verwacht ik ook meer problemen door het broeikas effect. Ken je overigens het boek “6 graden” al? Zeker de moeite waard.

    En ja, de mogelijkheid tot een grote mate van zelfvoorzienend is dan ook mijn sterke wens. Ik wil daarom ook graag een passiefhuis door middel van strobalenbouw realiseren. Samen met zonnepanelen (heb ik nu ook al op ons huidige huis net zoals oa een douche wtw), zonnecollectoren voor warmte en warm water en een redelijk stuk land om aardig wat zelf te kunnen verbouwen.

    De eerste stap is dan ook om een kavel te kopen. Ik verwacht echter dat de grondprijzen de komende 1-2 jaar zeker nog zullen dalen en wil daarom nog wachten met kopen.
    Om het huidige spaargeld tot die tijd om te zetten in goud vind ik ook nogal risicovol. Op lange termijn ben ik het met je eens dat je beter goud kunt hebben als geld, maar op korte termijn zit daar best een groot risico in.
    Ik hoop dus dat het financiële systeem het tenminste nog een paar jaar vol zal houden, tot we behoorlijk zelfvoorzienend zijn ;-)

    Ga zo door me je website!

    • 100% van je spaargeld in goud, nee dat doe ik ook niet.
     Maar 10 a 20% “voor het geval dat” lijkt me wel aangebracht.
     Vergeet niet dat de waarde van geld enkel uit het vertrouwen komt. Dit kan in theorie over nacht verdwijnen.
     Nu denk ik dat we voorlopig meer deflatie dan inflatie zullen zien, dus zo heel erg bang voor geldontwaarding ben ik niet.

 2. De waarde van goud is ook triviaal, huidige goudprijs is net zo weinig vast als geld, het is immers niet gebaseerd op een productiviteitswaarde. Het blijft alleen een zeer praktisch ruilmiddel (zwaar, mooi, niet overvloedig voorradig, ….). Echte waarde heeft bijvoorbeeld zout (daarom werden romeinse soldaten daarmee betaald). Met zout kun je je voedsel conserveren, is essentieel in dit klimaat als je zelfvoorzienend wilt zijn! Echte waarde heeft een huis met grond, kun je van eten en in wonen.
  Maar eerlijk gezegd, als het zover komt dat we tot dit soort waardes terugvallen, geld allang het recht van de sterktste, dus laten we maar voorkomen dat het zover komt door ons te richten op een echte waarde : met respect samenleven met de rest van de wereld!

  • Ja Gerhard, goud is gewoon een substantie. De waarde ervan wordt net als voor alle andere substanties gegeven door vraag en aanbod. Betalen met goud (zoals sommigen dit voorstaan) is dan ook niet meer dan ruilhandel. Niets mis mee, maar ook zeker niet speciaal.

 Geef een reactie

(required)

(required)

Je kan deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>